foto1
Naše škola
foto1
Budova školy
foto1
Praktická výuka
foto1
Historické nádvoří školy
foto1
Budova internátu - Vila Roberta Siegla

+420 583 213 074
reditel@szssumperk.cz
Kontakt



Dne 15. května 2024 se naše škola stejně jako v předchozích letech zapojila do akce „Den řešení krizových situací pro první ročníky“ na Obchodní akademii v Šumperku. Naše zapojení a spolupráce spočívaly v ukázkách a nácviku první pomoci. Naši žáci z 1. a 2. ročníku nacvičovali první pomoc se studenty dvou tříd 1. ročníku Obchodní akademie v Šumperku.

Vytvořili jsme 3 stanoviště, kde si studenti mohli vyzkoušet základní postupy v poskytování první pomoci. Na prvním stanovišti byli seznámeni s technikou manipulace se zraněným v bezvědomí, otočením, vyšetřením zraněného a následným uložením do zotavovací polohy. Na druhém stanovišti se seznámili se základními druhy šátkových obvazů a jejich využitím v první pomoci. Poslední stanoviště bylo zaměřené na kardiopulmonální resuscitaci u dospělých. Všechny postupy jim byly nejprve ukázány a pak si vše prakticky vyzkoušeli. Navíc byli studenti seznámeni s použitím AED. Díky trenažéru AED jsme jim mohli předvést a ukázat její použití v akci, kdy je vhodné ji použít a jak s ní dle jednoduchých pokynů pracovat.

Všemi stanovišti prošli studenti obou 1. ročníků, tzn. asi 60 studentů, kteří se velmi aktivně a se zájmem zapojili do praktického nácviku.

Ve formě „školitelů“ se předvedly 3 žákyně z 1.A – Tereza Drozdová, Ema Krestýnová, Milada Zbořilová, 4 žákyně z 1.B – Nela Dorotíková, Nikol Engelová, Daniela Kořínková, Sára Švarcová a Lukáš Andrýsek ze třídy 2.B.

                                                                                Mgr. Anežka Gronychová

Mezinárodní den sester se každoročně slaví 12. května, kdy si připomínáme narození Florence Nightingale, zakladatelky a průkopnice povolání všeobecné (zdravotní) sestry a moderního ošetřovatelství.

Naše škola se připojila k oslavě Mezinárodního dne sester v pondělí 13. května 2024. K připomenutí Mezinárodního dne sester se vyučující naší školy oblékli do historických uniforem zdravotnických pracovníků ze zdrojů školy nebo vlastní výroby. V pondělí tak ve škole učila například zakladatelka ošetřovatelství Florence Nightingalová, řádová sestra, sestra v uniformě z meziválečného období, sestry
ze 70.-90. let minulého století nebo v uniformách učitelek zdravotnických škol z minulého století.

Mezinárodní den sester připomínáme také školní výstavou historických pomůcek, učebnic a uniforem sester. Výstavu mohou shlédnout žáci školy až do konce školního roku. Najdou zde například historické pomůcky k aplikaci injekcí, cévkování, podávání léků, podložní mísy, močové lahve a zdravotnickou dokumentaci. Mohou si prohlédnout učebnice pro zdravotnické školy z minulého století a jinou odbornou literaturu. Na výstavě jsou také ke spatření některé historické modely uniforem sester.

Mezinárodní den sester je poděkováním za obětavou práci všem sestrám, porodním asistentkám, ošetřovatelkám a vyjádřením respektu k této profesi.

                           14.května 2024 Kolektiv odborných učitelek – sester SZŠ a VOŠZ v Šumperku

 

Stalo se již tradicí, že se s blížícím koncem školního roku vydáváme na Základní školu v Rudě nad Moravou, abychom tamější žáky 8. tříd seznámily se základy poskytování první pomoci. A bylo tomu tak i ve čtvrtek 9. května. Nešlo však jen o ukázky první pomoci, ale zejména o praktický nácvik.

Celkem nás čekaly tři třídy osmáků, takže úkol to nebyl jednoduchý. Žáci z každé třídy se postupně vystřídali na 3 stanovištích, kde jim 4 děvčata ze 3. ročníku naší školy předvedla a vysvětlila principy poskytování první pomoci v různých situacích. První stanoviště bylo zaměřené na kardiopulmonální resuscitaci, kde si všichni pod vedením našich děvčat na modelu pro nácvik KPR vyzkoušeli provádět nepřímou srdeční masáž u dospělého člověka. Na druhém stanovišti se seznámili se základními druhy šátkových obvazů a jejich využitím při poskytování první pomoci, prakticky si vyzkoušeli zhotovení šátkových obvazů, které se v první pomoci používají nejčastěji. A poslední stanoviště bylo zaměřeno na manipulaci se zraněným v bezvědomí. Nejprve byli žáci seznámeni s technikou, jak správně a jednoduchým způsobem manipulovat se zraněným v bezvědomí, jak ho otočit na záda a provést celkové vyšetření a následně uložit do zotavovací polohy. Poté za asistence našich děvčat jednotlivé kroky prováděli na spolužácích.

Osmáci byli aktivní, šikovní, do nácviku první pomoci se zapojovali a vše si s nadšením zkoušeli. 

Pochvalu zaslouží i děvčata ze třídy 3.A, která se této akce zúčastnila, Tereza Bakešová, Tereza Hrubá, Eliška Marie Jůzová a Klára Kristenová.

                                                                                                             Mgr. Anežka Gronychová

 

Žáci prvních ročníků doplnění o některé zájemce ze třetích ročníků se 2. 5. 2024 zúčastnili unikátní exkurze Space Mission na výstavišti v Brně. V rámci projektu šablony OP JAK „Podpora vzdělávání na SZŠ Šumperk“ registrační číslo CZ.02.02.XX/00/22_003/0000505 jsme se vydali na neuvěřitelnou cestu do vesmíru. Objevovali jsme tajemství kosmu, nasávali informace o historii, prvních letech do vesmíru, cestách na Měsíc, o všech misích Apollo. Prošli jsme model orbitální stanice MIR v reálné velikosti. Viděli jsme originální pult řídícího střediska v Houstonu, kokpit raketoplánu, kusy měsíčního kamene či meteoritů. U Měsíce nezůstalo, podívali jsme se i na Mars díky prototypu vozítka Opportunity, které na Marsu přistálo v lednu 2004. Nechyběly ani velkoplošné projekce záběrů z Hubbleova a Webbova teleskopu. Expozici jsme ukončili vesmírným výcvikem ve VR realitě. Žáci si zkusili i výcvik na gyroskopu.

Odjížděli jsme plni zážitků a dojmů, na které dlouho nezapomeneme.                 Ing. Agáta Janhubová

 

 

 



Copyright © 2024 Copyright SZŠ Šumperk, Kladská Rights Reserved.